Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

ΔΩΡΕΑΝ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ, ΜΕΡΟΣ 4ο: ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ

ΔΩΡΕΑΝ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ, ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ  15/08/2016 !!!

ΜΕΡΟΣ 4ο: ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ

(του Κ. Παπαδάκη, απόφοιτου του Τμ. Πολ. Επιστημών του ΕΚΠΑ)

Χαιρετίζω και πάλι τα πλήθη. Είμαι ο Κώστας ο Παπαδάκης και γράφω μετά από πολύ καιρό, για ένα θέμα που ταλανίζει την ανθρωπότητα εδώ και ακόμα πιο πολύ καιρό, βασικά από τις απαρχές της ύπαρξής της: ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ. Τι με κάνει να γράψω για αυτό τη δεδομένη χρονική στιγμή; Όχι ότι το πρόσφατο συμβάν στη Γαλλία με έκανε να καταλάβω κάποια πράγματα, απλώς το ότι τα ίδια πράγματα που λέω εδώ και καιρό, σήμερα φαντάζουν πιο επίκαιρα από ποτέ.
Σήμερα μόλις η Γαλλία και ο πλανήτης θρήνησαν καμιά εκατοστή ακόμη θύματα τρομοκρατικών ενεργειών. Φωτογραφίζεται το ISIS, λένε. Τι πρωτάκουστο... ισλαμιστής ο δράστης λένε, Allahu Akbar ήταν οι τελευταίες του λέξεις, λένε...
Ο θρησκευτικός φανατισμός, λοιπόν, καλά κρατεί ακόμα. Θα έχουμε και συνέχεια; Και αν ναι, μέχρι πότε; Ένας Θεός, ή ίσως ένας Αλλάχ, το ξέρει.

ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΟΣ

Θρησκεία λοιπόν. Κράτησε την ανθρωπότητα πίσω για αιώνες, για χιλιετίες και συνεχίζει ακάθεκτη. Τι, λάθος τα λέω; Είναι ή δεν είναι η θρησκεία που εμπόδιζε τον Κολόμβο να ταξιδέψει γιατί πίστευε ότι στην άκρη της επίπεδης Γης καραδοκούν οι φλόγες της Κολάσεως; Δεν ήταν η θρησκεία που παραλίγο να οδηγήσει και τον Γαλιλαίο στην πυρά; Μην τα πολυλογώ, αν η ανθρωπότητα είχε προσκολληθεί στη θρησκεία μόνιμα, μπορεί να σας έγραφα από καμιά σπηλιά τώρα. Και αν την αφήναμε κατά μέρος, ένας Θεός ξέρει (σόρρυ, ξέχασα ότι δεν πιστεύω) πόσο μπροστά θα πηγαίναμε σαν είδος.
Απλά ρίξτε μια ματιά στις χώρες που είναι σε μεγάλο βαθμό θρησκόληπτες (τυχαίο παράδειγμα: ισλαμικές). Πόσο προοδευμένες και πολιτισμένες είναι; Μετά ρίξτε μια ματιά στις χώρες στις οποίες η θρησκεία πλέον δεν έχει και μεγάλη σημασία πια, στις οποίες όλως τυχαίως έχουν γίνει και οι μεγάλες ανακαλύψεις και εφευρέσεις. Βρείτε τις διαφορές και κερδίστε πόντους!
Και μην πείτε ότι τον καιρό του Γαλιλαίου ήταν Μεσαίωνας και τώρα πια αυτά έχουν περάσει. Ο άνθρωπος έλεγε πράγματα που δε συμβάδιζαν με τις γνώσεις και τα πιστεύω των υπολοίπων. Και εσείς να ζούσατε τότε, το ίδιο θα αντιδρούσατε. Και σήμερα εξακολουθεί η θρησκεία να μας κρατάει πίσω, σε θέματα που ίσως να μην μπορείτε να αντιληφθείτε. Για σκεφτείτε, πχ., ποιος αντιδρά κατά κόρον στα πειράματα με κλωνοποίηση; Το αφήνω εδώ.

ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΖΩΝ

Απλά και λαϊκά: έχετε διανοηθεί πόσο βολεύει τα "μεγάλα κεφάλια" του πλανήτη να καθοδηγείται η ανθρωπότητα από θρησκείες; Ας πάρουμε για παράδειγμα μια χριστιαν... (ωχ, άστο, αυτό πονάει), μια μουσουλμανική κοινωνία. Τι έχουμε εκεί; Τους τάζεις έναν παράδεισο, με κρασιά, πιλάφια και γυναίκες και τους κάνεις ό,τι θέλεις, από άβουλα όντα μέχρι τρομοκράτες. Allahu Akbar!
Άντε, να πούμε και για τις χριστιανικές: ασ'τους να κλέβουν, άσ'τους να διαφθείρονται και να κερδοσκοπούν. Ο Θεός θα μας σώσει, ο Θεός θα τους τιμωρήσει στη μετά θάνατον ζωή... Ε;
Σκεφτείτε τώρα πόσα πολλά θα μπορούσαμε να πετύχουμε οι λαοί αν ήμασταν ενωμένοι. Αν βάζαμε τη λογική πάνω από τα θρησκευτικά πιστεύω, ποιος και τι θα μπορούσε να μας εμποδίσει να κρατήσουμε τις τύχες μας στα χέρια μας, να αγωνιστούμε για την ισότητα και την ευημερία όλου του πλανήτη; Αλλά δε βαριέσαι, ας μείνουμε δέσμιοί ΤΟΥΣ, δέσμιοι του διαίρει και βασίλευε... Ας αγοράζουμε όπλα οι μουσουλμάνοι για να σκοτώνουμε χριστιανούς και τούμπαλιν.

ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΗ

Το κυρίως πρόβλημα κατά την ταπεινή γνώμη του Κώστα του Παπαδάκη δεν είναι τα διδάγματα της θρησκείας αυτά καθεαυτά. Το πρόβλημα είναι ότι όσο μεγαλώνει η θρησκευτική πίστη, εξασθενεί η λογική. Καθόμαστε και πιστεύουμε πράγματα που δεν μπορούμε να δούμε ή να αποδείξουμε, που σε τελική ανάλυση είναι και παράλογα να τα διανοηθείς και ακολουθούμε τις διδασκαλίες τους χωρίς δεύτερη σκέψη. Με απλά λόγια, κάνει τον άνθρωπο ΝΑ ΜΗ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ! ! !
"Ο Θεός βλέπει τα πάντα, ο Θεός κρίνει, ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο". -Κάτσε ρε φίλε, πού το ξέρεις ότι υπάρχει; "Τον πιστεύω... άρα υπάρχει" (like, who da hell needs logic)?
Αν υποθέσουμε ότι σε έναν άνθρωπο της λογικής, όπως ο Κώστας ο Παπαδάκης, εξηγήσεις με λογικά επιχειρήματα ότι, ας πούμε, η Γη τελικώς δεν είναι στρόγγυλη αλλά κάποιο άλλο σχήμα, απλώς εμείς δεν το βλέπουμε σωστά κλπ. κλπ. και αποδείξεις σε αυτόν τον άνθρωπο επιστημονικά και λογικά την θέση σου, ο Κώστας θα το καλοσκεφτεί και θα σε πιστέψει, λέγοντας "ok man, you are da boss here". Τα πράγματα αλλάζουν τελείως αν μιλάς με έναν θρήσκο. Ακόμα και αν ο Δαρβίνος μπορούσε να αποδείξει τη θεωρία του για την εξέλιξη των ειδών, η απάντηση του θρήσκου θα ήταν "ναι, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε μας έφτιαξε ο Θεός, απλά δείχνει τον τρόπο που το έκανε και το μεγαλείο του".
Αντιλαμβάνεστε τι έχουμε εδώ; Ο θρήσκος άνθρωπος, σε κάθε περίπτωση, πασχίζει να μην αλλάξει αυτά που θεωρεί ως δεδομένα. Πασχίζει να αλλάξει όσο γίνεται λιγότερα. Δεν μπορεί να αποδεσμευθεί από αυτά που πίστευε, δεν μπορεί να δεχτεί ότι υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να είναι λάθος. Είναι αδύνατον να του ξεσφηνώσεις την ακίδα από τον εγκέφαλο. Η λογική δεν έχει θέση εδώ. Μπροστά στην "πίστη" η λογική απλά χάνεται. Αν αυτό δεν είναι αρρώστια και διανοητική αβελτηρία, τότε τι είναι;

ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Λίγο άσχετο με το θέμα μας, αλλά με καίει και θα το πω: η θέση μου για το σημερινό μεταναστευτικό πρόβλημα της χώρας μας είναι κάθετα αντίθετη στη λογική των ανοιχτών συνόρων.
"Μα", θα πείτε, "είναι λογικό εν έτει 2016 να περιορίζουμε την ελευθερία κίνησης ορισμένων ανθρώπων λόγω της καταγωγής τους"; Απάντηση: -Όχι. Αλλά δεν είναι και λογικό στον 21ο αιώνα να υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν σε θρησκείες. Άνθρωπο που πιστεύει σε θρησκεία δεν μπορείς να τον εμπιστευτείς, διότι είναι χειραγωγήσιμος, όπως ανέπτυξα και πιο πάνω Αν δεν πίστευαν, ok, no problem, θα μπορούσαν να μάθουν τη γλώσσα, τους νόμους, τα ήθη της εκάστοτε κοινωνίας και σε βάθος χρόνου να προσαρμοστούν. Τώρα το αν και κατά πόσο προσαρμόστηκαν στη Γαλλία του σήμερα οι θρησκευόμενοι ισλαμιστές, το αφήνω στη φαντασία σας.

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ VS ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΣΜΟΣ

Και έρχεται το αναπόφευκτο debate, έρχεται η στιγμή που όλοι οι ευλαβείς χριστιανοί θα πουν "ε όχι, δεν είναι το ίδιο η θρησκεία μας με τη δική τους", "ο χριστιανισμός δεν έχει καμία σχέση με αυτούς τους μουτζαχεντίν, αυτά τα πιθήκια" και άλλα τέτοια χαριτωμένα.
Λοιπόν, για αρχή ξεκολλήστε. Όπως ανέφερα και πιο πάνω, το κυρίως πρόβλημα και των δύο θρησκειών είναι ότι ασυναίσθητα περιορίζουν στον άνθρωπο την ικανότητα της λογικής σκέψης. Του δημιουργούν δεδομένα, στερεότυπα, κολλήματα που δε θα έπρεπε να υπάρχουν. Το να συγκρίνεις τη μία θρησκεία με την άλλην είναι σαν να διαλέγεις Σκύλλα η Χάρυβδη.
Στην ιδανική τους μορφή, και οι δύο θρησκείες πρεσβεύουν την καλοσύνη και τον φιλεύσπλαχνο Θεό. Στην πραγματικότητα, και οι δύο φανατίζουν τον κόσμο και τον οδηγούν στο σκοταδισμό.
Please, μην αρχίσετε τώρα για τις γυναίκες και το πώς τις έχουν οι ισλαμιστές. Ναι, παράλογο, αλλά και ο χριστιανισμός έχει άλλα παράλογα, πχ. καταδικάζει την ομοφυλοφιλία, λες και βλάπτει κανέναν ας πούμε. Κουνήστε λίγο το κεφάλι λοιπόν γιατί κι εσείς λερωμένη την έχετε τη φωλιά σας.
Επίσης, please, μην αρχίσετε για τις τρομοκρατικές επιθέσεις αυτοκτονίας. Και οι χριστιανοί προσπαθούσαν να επιβληθούν και να κατακτήσουν μέσω της θρησκείας τον καιρό των Σταυροφοριών. Και επειδή σας ξέρω, θα πείτε ότι τότε ήταν Μεσαίωνας και αυτά έχουν παρέλθει προ πολλού σε εμάς, πάρτε το απόφαση ότι δεν είναι ο Χριστιανισμός που έκανε τη διαφορά, όσο το ότι η Χριστιανική Ευρώπη έτυχε, αν θέλετε, να προοδεύσει πιο γρήγορα από την Μουσουλμανική Ασία. Βασικά δεν έτυχε, πέτυχε. Διότι όπως είπα και πιο πάνω, η κίνηση-ματ ήταν που οι Ευρωπαίοι αποκολλήθηκαν λίγο από τη θρησκεία και άφησαν τους ανθρώπους να κάνουν καμιά ανακάλυψη, φτάνοντας σιγά-σιγά στο Διαφωτισμό και την μετέπειτα Βιομηχανική Επανάσταση. Αν καίγαμε ακόμα Γαλιλαίους, ο Θεός κι ο Αλλάχ ξέρουν ποια θρησκεία θα είχε φάει περισσότερους από το αντίπαλο στρατόπεδο μέχρι σήμερα.

ΜΟΝΟΘΕΪΣΤΙΚΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ

Ό,τι και να λέμε, μία χολή παραπάνω θα μου επιτρέψετε να την βγάλω για τις μονοθεϊστικές θρησκείες. Ο λόγος είναι ότι βάζουν τους πιστούς τους στο τρυπάκι της ΜΙΑΣ και ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ! Ένας είναι ο ΘΕΟΣ, μία είναι η ΑΛΗΘΕΙΑ, ό,τι κηρύττει ΑΥΤΟΣ είναι ΤΟ ΣΩΣΤΟ, όλα τα άλλα λάθος.
Παρέλκει να αναλύσω εκτεταμένα για ποιο λόγο αυτό είναι λάθος, απλά ανατρέξτε πιο πάνω και αναρωτηθείτε ΓΙΑΤΙ ο άνθρωπος πρέπει να σκέφτεται και όχι να λαμβάνει πράγματα ως δεδομένα. Το κλείνω εδώ και συγκρατούμαι για να εξαντλήσω την υπομονή σας πιο κάτω.

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ

Μια που γράφω στα ελληνικά λοιπόν, τη γλώσσα μιας χώρας που έχει ακόμα τον χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία εν έτει 2016 (αλήθεια, έχετε διανοηθεί ότι είναι μόλις 2.000 χρόνια; Για πάνω από 1.000 χρόνια πριν ήμασταν Ολυμπιστές, σιγά, τι θα γινόταν αν αλλάζαμε ξανά από αύριο ας πούμε; Ψήστε το, δεν είναι αργά), για αυτό λοιπόν θα εκθέσω λίγο πιο αναλυτικά την άποψή μου για τη συγκεκριμένη θρησκεία.
Καταρχήν μη γελιέστε, είναι copy+paste από παλιότερες θρησκείες. Έχουν πάρει το θεό Πάνα για Διάβολο, το μύθο του κατακλυσμού με τον Δευκαλίωνα και την Πύρρα για δικό τους, τη μορφή του Δία σαν αυτήν του Θεού, το χειμερινό ηλιοστάσι για Χριστούγεννα και αν πάτε και σε άλλες χώρες, πχ. της Λατινικής Αμερικής, θα δείτε αγίους που ούτε που τους ξέρατε, αλλά αυτοί τους ξέρουν διότι ταιριάζουν με τους ήρωες των παλαιότερών τους δοξασιών. Δε θα μπω καν στον κόπο να μιλήσω για τον Μουσουλμανισμό, που είναι copy+paste του ίδιου του Χριστιανισμού, ως ακόμα μεταγενέστερη θρησκεία.
Έπειτα, όλα όσα λέχθηκαν τότε, τα πρώτα χρόνια, ήταν παραβολές για να διδάξει ο Κύριος (για να το πω στη γλώσσα σας) αυτά που ήθελε να διδάξει στους αγράμματους. Δε νομίζω να πιστεύετε ότι φτιάχτηκε σε 6 μέρες ο κόσμος (Κυριακή αργία, βλέπεις) ή ότι ο άνθρωπος είναι χώμα και αέρας. Άλλο τα παραμυθάκια που χρησιμοποιείς για να διδάξεις κάτι σε έναν αγράμματο, όπως ακριβώς κάνεις και με ένα παιδί, και άλλο να τα πιστεύουμε και κατά λέξη, κάτι που αγγίζει το επίπεδο της δεισιδαιμονίας. Δεν προσπαθώ, για εύλογους λόγους, να σας λογικεύσω με χρήση λογικής ως προς το γιατί δε στέκουν λογικά οι μυθοπλασίες που κηρύσσονται στις Εκκλησίες, διότι η Λογική δεν λογίζεται ως κάτι λογικό δίπλα στο παράλογο ευφυολόγημα που λέγεται Πίστη.
Τέλος είναι και παρωχημένα τα όσα ειπώθηκαν τότε. Προς απόδειξη τούτου, θα σας χτυπήσω στο σημείο που πονάει: στις 10 εντολές! Πολλάκις μου έχουν πει ότι "αν ακολουθήσεις τις 10 εντολές είσαι εντάξει από ηθικής άποψης, είσαι σωστός σαν άνθρωπος, μόνο αυτό αρκεί". -Ωραία, τους λέω, που λέει μέσα "ου βιάσεις"; Πού λέει "ου εξυβρίσεις"; "Αυτά περιλαμβάνονται στο αγάπα τον πλησίον σου", μου λένε. -Ωραία, αν όλα περιλαμβάνονται εκεί, τότε για ποιο λόγο χρειαζόμαστε τις υπόλοιπες 9 εντολές; Αλλά είπαμε, f**k logic...
Συνειδητοποιήστε το, ό,τι κήρυξαν τότε ήταν καλό για την εποχή του αλλά είναι καιρός να ξεφύγουμε από το 0 και να τηλεμεταφερθούμε στο 2016. Το "ου μοιχεύσεις" ήταν για τότε, τώρα έχουμε άλλα προβλήματα. Μη μου πείτε ότι δε μοιχεύετε επειδή είστε χριστιανοί/-ές. Μη μου πείτε ότι δεν κάνετε προγαμιαίες σχέσεις (και καλά κάνετε, κατά τη γνώμη μου, ο γάμος είναι απόφαση και πρέπει να γνωριστείτε με τον άλλον ακόμα και σε αυτό, δεν παίρνετε γουρούνι στο σακί)! Και πάνω απ' όλα, μη μου πείτε ότι δεν αυνανίζεστε. Κι αυτό αμαρτία είναι, το ξεχάσατε;

ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΩΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ Ή ΩΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ;

 Εδώ όμως θα ήθελα την προσοχή σας, διότι σας έχω καλά νέα: ακόμα και αν οι δοξασίες της θρησκείας αποδειχτεί και επίσημα ότι δεν στέκουν σαν αλήθειες και ενταχθούν οριστικά στη σφαίρα της Μυθολογίας, η Θρησκεία μπορεί να διατηρήσει την αξία της ως Φιλοσοφία! Είτε το πιστεύετε είτε όχι, μπορεί να είμαι φανατικά άθεος, αλλά πιστεύω ότι η κάθε θρησκεία έχει κάτι να πει, αν τη δούμε από την άποψη της Φιλοσοφίας και μόνον.
Ας πάρουμε για παράδειγμα αυτήν του Χριστιανισμού, που μας είναι και πιο οικεία. Ποια είναι ουσιαστικά η φιλοσοφία του Χριστιανισμού; Σε 2 πράγματα συνοψίζεται: στο "αγάπα τον πλησίον σου" και στο "όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι απέναντι στο Θεό". Μία πολύ σεβαστή θεωρία. Εύγε!
Για όποιον λοιπόν την ενστερνίζεται, με γεια του με χαρά του. Εγώ βέβαια οφείλω να διατυπώσω τις ενστάσεις μου, διότι θεωρώ ότι δεν μου ταιριάζει. Δε μπορώ, για παράδειγμα, να δεχτώ να με χτυπούν στο μάγουλο και να γυρνώ και το άλλο. Δεν το θεωρώ σωστό και δε θεωρώ ότι παραδειγματίζει τον δράστη του χαστουκιού. Το "οφθαλμόν αντί οφθαλμού" μου φαίνεται πιο ενδιαφέρον σαν θεωρία...
Έπειτα, όχι, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι. Η αντίληψη αυτή έχει οδηγήσει, νομικά, την κοινωνία μας  να καταργεί τη θανατική ποινή, να δίνει σωρούς από δικαιώματα στον κατηγορούμενο και, εν τέλει, να προστατεύει τους εγκληματίες πιο αποτελεσματικά από τα θύματα. Όταν λόγου χάρη μπαίνει στο σπίτι σας κάποιος τη νύχτα, με ένας Θεός ξέρει τι σκοπό (ωπ, νά 'το πάλι, ξεχάστηκα), κουβαλώντας ένας Θεός ξέρει τι οπλισμό (σόρρυ, αυθόρμητο είναι) και με ένας Αλλάχ ξέρει πόσους συνεργούς (τουλάχιστον το άλλαξα λίγο), εσείς αν τον μαχαιρώσετε βρίσκεστε μπλεγμένοι. Διότι "και αυτός ζωή είχε" και "η ζωή είναι το ύψιστο έννομο αγαθό". Ε λοιπόν όχι, η ζωή ενός εγκληματία και η ζωή ενός νομοταγούς πολίτη δεν πρέπει να ζυγίζουν το ίδιο, ό,τι κι αν λέει ο Χριστιανισμός. Είναι το ίδιο σκοταδιστικό να σκεφτόμαστε έτσι όσο σκοταδιστική είναι και η διάκριση ανδρών - γυναικών στο Ισλάμ.
Ας πάρω πάλι ένα παράδειγμα από την πρόσφατη επικαιρότητα: τι έχετε να πείτε για το ζευγάρι των ομοφυλόφιλων που βίαζαν το 12χρονο παιδί τους με νοητική στέρηση; Ξέρω τι θα πείτε, επαναφορά της θανατική ποινής, έ; Μπράβο καλά μου. Αλλά για κάτσε, μόνο ο Θεός δεν είναι αυτός που έχει δικαίωμα να κρίνει και να αφαιρέσει μια ζωή;
Αν δίνετε την απάντηση "Ναι" στο παραπάνω ερώτημα, τότε προτείνω να καταργήσουμε τη δικαιοσύνη και να αφήσουμε τον Θεό να αναλάβει την τιμωρία όλων στη μετέπειτα ζωή.

ΕΧΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ;

Πρώτον, μην ακούσω ότι ο φόβος του Θεού αποτρέπει τον άνθρωπο από την εγκληματικότητα. Γνωρίζω άπειρα παραδείγματα ανθρώπων που κάνουν το σταυρό τους πριν εγκληματήσουν. Και όσοι είναι πραγματικά θεοσεβούμενοι και όχι κατ' όνομα, είναι και αυτοί που ούτως ή άλλως δεν θα εγκληματούσαν, διότι αγαπούν τον πλησίον τους.
Παραδεχτείτε το, νιώθετε ότι έχετε ανάγκη να πιστεύετε στο Θεό, για να έχει λόγο η ύπαρξή σας, αντί να είναι ένας εις μάτην περίπατος με ημερομηνία λήξης, αλλά και -το κυριότερο- γιατί ΦΟΒΑΣΤΕ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΤΕ. Φοβάστε τον Θάνατο, όπως και κάθε τι άγνωστο. Θέλετε να πιστεύετε με όλη σας την καρδιά ότι κάπου πηγαίνετε μετά.
Λοιπόν, ο Θεός/Αλλάχ/Δίας/Θορ να με συγχωρέσει, αλλά σας έχω κακά νέα: δεν είναι σίγουρο. Κάπου βαθιά μέσα σας, τριγυρίζει αυτή η αμφιβολία: "και αν δεν υπάρχει μετά θάνατον ζωή"; Deal with it. Πάντα θα το αναρωτιέστε. Και ο λόγος είναι ότι πιθανότατα όντως δεν υπάρχει. Πολύ βολικό δε θα ήταν να ανταμειβόταν ο καθένας και να καλοπερνούσε, έχοντας και την ικανοποίηση ότι όσοι τον έβλαψαν βράζουν στα καζάνια της Κολάσεως; Πολύ καλό για να είναι αληθινό. Πλην όμως, λογικά μιλώντας, ύλη είμαστε και διαλυόμαστε με τον θάνατο. Και πιθανόν κάποια μόρια από μας να γίνουν χόρτα, σκουλήκια ή ζώα, περίπου δηλαδή ό,τι λένε οι ινδουιστές.
Αν θέλετε να συνεχίσετε να πιστεύετε τα πολύ βολικά παραμυθάκια που σας έχουν ταΐσει χωρίς να τα βασίζουν πουθενά, πρόβλημά σας και περαστικά σας. Αν όμως είστε εραστές της λογικής, τότε συνειδητοποιήστε ότι ο μύθος της Κόλασης και του Παραδείσου είναι μία απλοϊκότατη θεώρηση. Πριν φτάσετε να αναρωτηθείτε που πηγαίνετε μετά θάνατον, ρωτήστε εαυτόν αν έχετε καταλάβει ΚΑΝ τι είστε. Γιατί είστε εσείς και όχι κάποιος άλλος; Γιατί σκέφτεστε αυτά που σκέφτεστε και δεν μπορείτε να δείτε στις σκέψεις του άλλου; Έχετε περάσει κάποιου είδους τεστ και καταλήξατε να έλεγχετε το συγκεριμένο σώμα, το συγκεκριμένο μυαλό; Πώς θα είναι ο κόσμος χωρίς εσάς; (βασικά ο ίδιος, σκασίλα του, αλλά μη σας στενοχωρήσω). Απαντήστε τα πρώτα όλα αυτά και μετά κοιτάξτε να ικανοποιήσετε την εγωιστική σας επιθυμία τύπου "ΔΕ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΕΘΑΝΩ. ΘΕΛΩ ΝΑ ΖΗΣΩ ΚΙ ΑΛΛΟ"!

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ

Πού βαδίζει λοιπόν η ανθρωπότητά μας στον 21ο αιώνα, εν έτει 2016; Ένας Θεός ξέρει. Στο γκρεμό, θα έλεγα εγώ. Έχουμε φτιάξει διαστημόπλοια, ανταλλάσσουμε εικόνες με όλο τον πλανήτη, πάμε διακοπές από την Αμερική ως την Ιαπωνία, μπορούμε να λύσουμε το επισιτιστικό πρόβλημα του πλανήτη με το πάτημα μερικών κουμπιών, αλλά παρόλα αυτά είμαστε ακόμα χωρισμένοι σε έθνη, φυλές, θρησκείες. Και άνισοι, πολύ άνισοι. Και διαιρεμένοι, πολύ διαιρεμένοι για να είμαστε δυνατοί. Δεχόμαστε να σκοτώνονται οι άνθρωποι στην Ασία, να πεθαίνουν από την πείνα στην Αφρική, αρκεί να μπορούμε εμείς οι φιλεύσπλαχνοι χριστιανοί να απολαμβάνουμε τις ανέσεις και τα καταναλωτικά αγαθά που μας παρέχει η τύχη που είχαμε να γεννηθούμε σε μια χώρα της Δύσης και να φροντίζουν για το καλό μας άνθρωποι που μας ελέγχουν με αυτό το ναρκωτικό που λέγεται θρησκεία.
Μπράβο μας, λοιπόν. Από εμένα την τοποθέτηση τη φαντάζεστε: η ανθρωπότητα θα πρέπει να διαλέξει, ή να συνεχίσει να πιστεύει σε θρησκείες και πολύ σύντομα να υποστεί βιβλικές καταστροφές (βγαλμένες από βιβλία, εννοώ!), διότι έπονται παγκόσμιοι πόλεμοι με χρήση υπερόπλων, ή να τις αποκηρύξει μια για πάντα και με ήρεμο μυαλό και κοινή δράση να προχωρήσει στην επόμενη μέρα, με γνώμονα τη λύση των προβλημάτων όλων των λαών.
Αν πάντως ο Κώστας ο Παπαδάκης γινόταν πρωθυπουργός σε μια χώρα, την αμέσως επόμενη μέρα θα έκανε δημοψήφισμα. Και ο λαός θα διάλεγε αν επιθυμεί: Α) να διατηρήσει την επίσημη θρησκεία του, Β) να περάσει στον σεκουλαρισμό, δηλαδή να μην υπάρχει επίσημη θρησκεία, ο καθένας να λατρεύει ό,τι θέλει και να φτιάχνονται χώροι λατρείας για όλους, που θα λάμβαναν άδεια λειτουργίας υπό προϋποθέσεις και θα φορολογούνταν, χωρίς καμία εμπλοκή του Κράτους στην διοίκηση, ή Γ) να επιβληθεί ΑΘΕΪΑ, με απαγόρευση όλων των δημόσιων θρησκευτικών εκδηλώσεων. Ακραίο; Μπορεί. Καλύτερος ο κόσμος την επόμενη μέρα; Ω, σίγουρα. Φανταστείτε μια χώρα στην οποία όποιος μπαίνει να είναι υποχρεωμένος να σεβαστεί τους κανόνες της και να δηλώσει από την πρώτη στιγμή ότι παραιτείται από τα θρησκευτικά του δικαιώματα. Θα έχει πάτημα μετά, σε ένα τέτοιο καθεστώς ισότητας, να ζητήσει την επιβολή της θρησκείας του; Όχι. Θα προσαρμοστεί σε βάθος χρόνου; Θέλει δεν θέλει.

Από θρησκείες, λοιπόν, η ανθρωπότητά μας καλά τα πάει. Άθεο κράτος, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει, από όσο ξέρω. Από πρόοδο και πολιτισμό δε βλέπω να το 'χουμε και πολύ, αλλά αυτό είναι λογικό και επόμενο και συνδέεται με τα αμέσως προηγούμενα. Τι μέλλει γενέσθαι; Ένας Θεός... το ξέρει; Πολύ αμφιβάλλω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου